Woonzorgcomplex Koedijk

Aan de Kanaalkade te Koedijk, even voorbij de zogenaamde “vlotbrug”, is een woonvoorziening voor begeleid wonen ontworpen. De woonvoorziening maakt onderdeel uit van de lintbebouwing die langs het Noordhollands Kanaal staat. Op de kavel stond eeuwenlang een stolpboerderij. Deze heeft door de jaren heen verschillende functies vervult. In 2005 werd hij echter door brand verwoest.

Het nieuwe volume refereert aan de boerenschuren zoals die vroeger bij de boerderijen gebouwd werden. Ondanks dat het ten opzichte van de omringende bebouwing een fors gebouw betreft, past het, door verhoudingen in gevel en de heldere gebouw opzet, goed in de context.

Het ontwerp

Het ontwerp bestaat uit drie bouwlagen. Op de begane grond en eerste verdieping zijn elk twee woongroepen van 6 bewoners gehuisvest. Op de zolder, onder de kap, zijn een logeerverblijf, een winterberging, een groot balkon en een gemeenschappelijke activiteitenruimte gehuisvest.Ondanks dat het ontwerp refereert aan een oud gebouwtype is het ontwerp eigentijds vormgegeven en gematerialiseerd. De gevelafwerking is bedacht in hout dat in de loop van de tijd zal vergrijzen. Door toepassing van dit materiaal kan het gebouw als volume bijna “detailloos” uitgevoerd worden. Zowel gevel als dak worden afgewerkt met dit materiaal. De materiaal- en kleurkeuze zijn bepaald vanuit het belang van de doelgroep. In tegenstelling tot de deprimerende verpleegtehuizen van weleer straalt dit ontwerp optimisme en vriendelijkheid uit.

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: