Woonhuis Assen

De locatie is onderdeel van de nieuwe woonwijk Kloosterveen II te Assen. Voor dit gebied is een beeldkwaliteitplan geschreven waarin ruimte wordt gelaten voor “..vrijheid van architectuur, uitstraling en materiaal van de woning”.

Door de opdrachtgever zijn vooraf een aantal belangrijke wensen kenbaar gemaakt die hebben gediend als uitgangspunt voor het ontwerp. Een grote wens om de woning te betrekken bij de grote kwaliteit van de aanwezige natuur was hier één van. Naast de directe relatie met de tuin en het visuele groen moesten ook daglicht, zon, regen en wind tastbare onderdelen worden van de woning.

Vanuit de woning is het contact met de buitenwereld voornamelijk gericht op de natuur. Er heerst een hoge mate van privacy door de meanderende gevellijn die zich verheft daar waar het uitzicht open kan zijn en verlaagd waar het zichtveld vanuit de woning beperkt word. De gevel en het dak zijn bekleed met elektrolytisch geoxideerd koper. De opdrachtgever richt zich in zijn leven op de pure beleving van ruimte. Zijn sobere levensstijl vol eenvoud is vertaald in een zeer minimalistische en terughoudende woning. Het daglicht, in al zijn wisselende gedaanten, wordt ook via het dak binnengelaten. Midden in de woning, keuken, bad,- en slaapkamer is het dak geopend en stroomt het daglicht overvloedig binnen.

De opdrachtgever wenst nadrukkelijk een architectuur waarin zijn wensen voor soberheid en terughoudendheid direct afleesbaar zijn. Bovendien een woning die gehecht is aan de plaats waar het staat en alle kwaliteiten van de omgeving in zich opneemt. Door deze uitgangspunten zal een woning ontstaan die zich onderscheid van de omliggende, meest traditionele vormgegeven, woningen.

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: