Woningbouw Langedijk

De bouwlocatie is onderdeel van een nieuwbouwwijk die in de jaren zeventig aan de zuidzijde van het dorp Langedijk is ontwikkeld. De architectuur van de bestaande eengezinswoningen is sober te noemen en kenmerkend voor de nieuwbouwwijken uit die tijd. De wijk bestaat uit strokenbouw en wordt aan de westzijde begrensd door een voormalige schoolgebouw. In dit schoolgebouw bevinden zich sinds enkele jaren kleine huurwoningen.

De eengezinswoningen hebben twee bouwlagen en worden afgesloten met een flauw hellende kap. De woningen zijn recentelijk gerenoveerd maar de voormalige school was te slecht en wordt gesloopt. Op deze locatie wordt nu een woonblok met negen starter- en drie senioren-woningen gerealiseerd.

Jaren zeventig

De nieuwbouw refereert met haar hoofdvorm aan de omliggende jaren zeventig woningen. Maar met dit verschil dat het nieuwe appartementengebouw een abstractie ervan is, een archetypische variant. Het gehele blok wordt bekleed met ruw basalt. De raam- en deurpartijen zijn uitgesneden uit het blok, dit maakt dat de solide en archetypische architectuur nog meer benadrukt wordt. Bijzondere details zijn de dakramen en de hoofdentrees naar de bovenwoningen. Deze dakramen zijn van glas en lopen via het dak over de goot door naar de gevel, zodat ook in de bovenste appartementen het licht laag en diep de woning binnenkomt. De twee hoofdentrees bestaan uit blauw glazen stroken die van voor naar achter over het gehele blok worden doorgetrokken. Het solide blok wordt zo op twee plekken volledig opengesneden.


 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: