Villa van Anholt

De woning is gebouwd ter vervanging van een villa uit de jaren zestig. De opdrachtgeefster was op zoek naar een kleine, sobere maar zeer efficiënte woning, gesloten richting de straat en open richting tuin en privé gebied. Een ruim budget was niet voorhanden, dus groot kon het niet worden. Omdat er vrij snel moest worden gebouwd, is besloten dezelfde rooilijn aan te houden als die van de afgebroken villa. Een bestemmingswijziging was zo niet nodig. Het bouwoppervlak voor de villa werd 11 x 11 meter.

De gerealiseerde villa ligt op een kavel aan de Emmalaan in Bergen en is omringd door villa’s uit de jaren zestig van vorige eeuw. De villa is een wit gepleisterde doos met maar één woonlaag en is zeer minimalistisch vormgegeven. De indeling van de plattegrond is simpel maar doeltreffend. De entree, in het midden van de zijgevel, opent zich op de middengang. Aan weerzijden van de gang liggen de leefvertrekken, aan de tuinzijde (zuid) de keuken en woonkamer en de straatzijde (noord) de twee slaapkamers en badkamers. Aan het einde van de gang ligt een gesloten kledingkast. Meer was niet nodig, meer is niet ontworpen.

Inrichting

De woonkamer ligt met twee wanden aan de tuin. Hier opent de woning zich naar buiten en hebben de wanden grote uitsparingen die gezamenlijk een mooi panorama op de tuin bieden. Uitsparingen, want van ramen kan men amper spreken, de detaillering is zo sober en terughoudend dat er haast gesproken kan worden van gaten in de muur. In navolging hiervan heeft ook de straatgevel smalle daglichtopeningen die als het ware uit de gevel gesneden zijn en hebben de twee slaapkamers daklichten. Deze strak en detailloze raamopeningen maken de villa tot een krachtige verschijning waarin onder strakke regie het daglicht kan binnenstromen en het interieur verandert in serene en bijzondere ruimten.

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: