Villa de Lange

In 2002 kochten de huidige eigenaars Villa de Lange. Deze prachtige villa aan de Alkmaarse Wilhelminalaan werd in 1917 ontworpen door de architect Jan Wils en heeft architectonische kenmerken van Nieuwe Kunst, Berlage, Amsterdamse School en vroege Stijlinvloeden. Het ontwerp is een Gesamtkunstwerk te noemen, want Jan Wils werd bijgestaan door Theo van Doesburg (kleurontwerp) en keramist Willem C. Brouwer.

Bij aankoop stond voor de eigenaars vast dat zij de villa zo authentiek mogelijk wilden restaureren maar dat de villa tegelijkertijd wel een prettige woon- en leefbaar huis moest worden. De oude plattegrondsindeling van het woonhuis werd na bijna een eeuw nog prima bevonden. Om deze indeling terug te brengen moesten alle dichtgemetselde doorgangen weer opengebroken worden. Daarnaast hoefde er niet verbouwd te worden. Alleen de keuken is eigentijds aangepast en de badkamer gedeeltelijk gemoderniseerd. Naast de restauratie van het gebouw is met een uitgebreid team van adviseurs en restaurateurs in 2002 intensief onderzoek gedaan naar het kleurontwerp van Van Doesburg.

De elf kamers, die Van Doesburg ‘schilderijen zonder vorm’ noemden, hebben elk een eigen kleurstelling. Zo is de eetkamer wit-zwart-grijs, de salon paars-violet-groen en een slaapkamer vermiljoenrood-wit. Een gedegen en interessant onderzoek met veel bijzondere momenten. Zo konden aan de hand van de originele sjablonen uit het Van Doesburg-archief in het Nederlands Architectuurinstituut te Rotterdam de ornament-banden langs het plafond in de eetkamer toegeschreven worden aan Theo van Doesburg.

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: