Twuijvermolen

Molen A in Sint Pancras is een van de poldermolens van de polder Geestmerambacht, die samen met tien andere molens afdeling A van de polder bemaalde op de Raaksmaatsboezem.

Hij is in 1663 gebouwd als laatste uitbreiding van de bemalingcapaciteit van de polder. Deze was nodig omdat een deel van de polder (de kleimeer, gelegen ín de polder Geestmerambacht werd drooggelegd waardoor er te weinig bergingscapaciteit overbleef. Via sluisjes fungeerde de Twuyvermolen niet alleen als onderbemaling voor de Beverkoog, maar ook als bemaling voor het Geestmerambacht. De dubbelfunctie van de Twuyvermolen duurde waarschijnlijk tot 1871. In dat jaar kreeg de Beverkoog zijn eigen bemaling op de Raaksmaatsboezem.

De nieuwe vormgeving van het interieur is volledig in dienst van de ambitie van de opdrachtgevers Suzanne Jong en Rob Basten om de molen in te zetten voor educatie doeleinden. Het gehele gaande werk, van wieken tot vijzel en van wind tot water is in een oogopslag zichtbaar. Gelijk is de constructie van de molen duidelijk afleesbaar. http://www.twuyvermolen.nl/

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: