Stationsgebouw Heiloo

Het appartementengebouw is vormgegeven als een robuust bouwblok met twee gezichten. Deze afwijkende gevelaanzichten zijn ingegeven door de verschillende omstandigheden aan de voor- en aan de achterzijde van het gebouw-volume. Het gebouw staat pal tegen het spoor. Met haar achtergevel direct langs de rails en met de voorgevel aan het Stationsplein voltooit het gebouw de pleinwand rondom het Stationsplein. Doordat het volume als een sculptuur is opgevat kan het waardig oppositie bieden aan de twee andere gebouwen aan het plein. Het volume is vormgegeven als een strakke, bakstenen doos waarin de ramen en deuren haast letterlijk uit de gevel gesneden zijn en dat wordt het afgesloten met een puntdak. Door het gebruik van een strakke, decoratieloze vormentaal en stoere materialen lijkt het blok terug te wijzen naar de oerhut/archetype van een woning.

Ontwerp

Doordat de donkere kleur van de baksteen is afgestemd op het dakmateriaal gaat de gevel bovendien haast naadloos in het dak over. De pleingevel van het appartementenblok is open want aan deze zijde liggen op begane grond alle winkels en op de verdiepingen alle verblijfsruimten van de starterswoningen. De gevel langs het spoor is juist zeer gesloten. Hier zijn de ontsluitingsgang voor de woningen en de bergingen ondergebracht. Deze met glas afgeschermde ruimte steekt als los element door de gevel. Door zijn rode aankleding werkt de gang ’s avonds als een verlicht sculptuur. Zowel de passagiers op het perron zelf als vanuit de passerende treinen kijken uit op deze gevel.

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: