Appartementen Ruysdaelkade

Op de locatie van “de Nissan garage”, hoek Oude Hoeverweg / Ruysdaelkade te Alkmaar is een ontwerp gemaakt voor het realiseren van appartementen (in verschillende segmenten), en een zorgfunctie zoals een huisartsen post en bijbehorende parkeervoorzieningen.
Het ontwerp sluit aan bij de Omgevingsvisie Alkmaar 2017-2041 de compacte stad.

Inpassing omgeving

De hele ontwikkeling en het ontwerp kennen uitgangspunten die belangrijk zijn voor de omliggende woonwijk.

  • Stedebouwkundige structuur afronden met een gebouw dat zich vormt naar de omgeving.
  • Saneren van het garagebedrijf en verwijderen uit de wijk.
  • Parkeren op eigen grond.
  • Variatie in woningtypes.
  • Speciale aandacht voor senioren die in de wijk willen blijven, met mogelijk 24 uurs zorg
  • Oplossen urgent probleem huisvesting huisartsenpraktijk.
  • Opvang van regenwater.
  • Energie opwekken doormidel van zonne-energie.
  • Versterken van bestaan groen

De locatie “de Nissan garage” ligt in de wijk Hoefplan en is gelegen aan de westkant van Alkmaar. De locatie is ingeklemd tussen de ringweg van Alkmaar (Martin Luther Kingweg) en een wijkontsluitingsweg (de Oude Hoeverweg).

Het ontwerp vormt op grote schaal, langs de Martin Luther Kingweg, onderdeel van een bestaande reeks grote volumes en herkenbare gebouwen of landmarks (AZ stadion, kantoor Ahrend, de Meent, de nabij gelegen kerk, het kantoor van een ontwikkelaar en de gebouwen van “ In-Holland” die tot zes bouwlagen hoog zijn). Op kleine schaal sluit het ontwerp, aan de noord- en oostzijde, aan op de schaal van de aanwezige hoog-’ en laagbouw woningen.

Het gebouw is vormgegeven als een aaneengesloten U-vormig bouwvolume dat varieert in hoogte. Het is gebouwd op een (stalling)garage die halfverdiept is. De hoogste zijde, met daarin categorie sociaal, is gesitueerd aan de ringweg. Het vormt een “geluidswal” voor de lage zijde en het binnen gebied van het blok. De hoogte van het bouwblok is lager ter plaatse van de aansluiting op de kleinschalige woningbouw.

Het binnengebied, dat is ingericht met zit-’ en speelmogelijkheden, is hierdoor aangenaam om te verblijven door de bestaande grote bomen en struiken die deze ruimte afsluiten. Bovendien is deze ruimte onderdeel van de waterberging wat bij zware regenval een buffer is zodat de riolering niet overbelast wordt. De energievoorziening zal voor een groot deel op en aan het gebouw worden opgelost.

Het programma van het gebouw is zo samengesteld dat een gemêleerde bewonersgroep ontstaat. Naast starters op de woningmarkt wordt ook sterk gericht op senioren. Wijkbewoners van wie het bestaande huis al lang te groot is. Verhuizen uit de wijk is voor deze bewoners, soms van het eerste uur, geen optie.

Doordat deze oudere bewoners verhuizen ontstaan er nieuwe kansen voor verjonging, en vitalisering van de huidige woonwijk.

In het gebouw zijn mogelijkheden voor 24 uurs zorg. Dat kan geleverd worden door dat een HOED in het gebouw is gevestigd. In het gebouw is ruimte voor “Huisartsen Onder Een Dak” (HOED) waardoor een urgent probleem kan worden opgelost.

Deze sociaal maatschappelijke bestemming lost het probleem op van een allang lopende zoektocht met grote urgentie naar een geschikte nieuwe praktijklocatie in Alkmaar West.

Onder het gebouw wordt de parkeerbehoefte van het gebouw opgelost. Door de bouw van het gebouw is ook het saneren van de garage een feit en verdwijnt deze functie uit de woonwijk.

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: