Kennermerpoort

De Kennermerpoortschool in Alkmaar had dringend behoefte aan twee extra lokalen. De uitdaging van deze opdracht lag niet alleen in het feit om een goede logistieke aansluiting met het bestaande gebouw te maken maar ook in de te realiseren architectuur ervan. De bestaande school is namelijk gebouwd in de ‘Amsterdamse School’-stijl en heeft een monumentenstatus.

Door de twee lokalen te stapelen bleef zoveel mogelijk speelplaats over. De compacte doos is tegen een van de uiteinden van het bestaande gebouw aangelegd en sluit naadloos aan op de gangen en trappenhuis van het bestaande gebouw. De vierkante vorm van het nieuwe basisvolume is gemodelleerd naar aanleiding van de bestaande school. Zo schuift het vierkant met één zijde bijna naadloos onder de dakgoot en is de hoek op het plein juist omhooggetrokken. Het hoekige bouwvolume geeft daarmee het plein een volwaardige pleinwand en hoekpartij.

Ontwerp

De lokalen zijn aan de buitenkant bekleed met aluminium, zelfs voor de ramen. Met de ramen gesloten, achter gevelkleppen en aan weerszijde van de hoek op het plein, lijkt het volume een monoliet dat bijna los tegen het bestaande monument aan staat. In geopende toestand dienen deze kleppen als zonwering en is het aluminium hier geperforeerd met wel meer dan duizend gaten. De binnenkant van de lokalen is bekleed met houten, blank afgewerkte platen. De lokalen zijn dynamisch van vorm, vooral op de verdieping waar een veelvormige ruimte is ontstaan. Het door het geperforeerde aluminium binnenvallende zonlicht verhoogt de bijzondere sfeer. Oud en nieuw vormen een bijzonder en harmonieus geheel. De nieuwe uitbreiding laat met haar afwijkende en strakke architectuur en materialisering het oorspronkelijke, monumentale schoolgebouw volledig ‘intact’ en autonoom.

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: