Filmhuis Alkmaar

Maak geen vergelijkingen met het oude adres in hartje binnenstad. Aan de Pettemerstraat is vrijwel alles anders aan het Filmhuis Alkmaar, behalve dan dat er films draaien. Met op de openingsdag (vrijdag 1 april 2016) onder meer de vertoningen Helleveeg, Demolition en Land Of Mine.

De drie zalen met een gezamenlijke capaciteit van ruim tweehonderd stoelen gaan naar verwacht zo’n 80.000 - en de laatste tijd steeds meer jongebezoekers jaarlijks opleveren. Dat is beduidend meer dan op het oude adres (de laatste maanden duizend bezoekers per maand) maar vergeet niet dat de capaciteit van het nieuwe filmhuis is verdubbeld en het filmaanbod navenant zal groeien.

Inrichting

De grote vraag bij de inrichting was: Hoe krijgen we sfeer en warmte in de betonnen bak die het Filmhuis in feite is. De Alkmaarse architect Rob de Vries bedacht een organisch gevormde, met lichteffecten uitgeruste betonnen bar waarbij het ronde filmblik tot inspiratie diende. Voor de vloer en een deel van de wanden werd maisgeel uit de kleurenwaaier getrokken. En voor de rest gaan de elf beamers, die dicht tegen het geluiddempende plafond aan zijn bevestigd, grotendeels de sfeer bepalen. Van filmtrailers, interviews met regisseurs, animaties, verwijzingen naar garderobe, barprijzen, zaalaanduidingen, etc; van alles wordt er op de muren van de 250 vierkante meter grote foyer (met een podium voor muziekoptredens, lezingen en kleinkunst) geprojecteerd.

Wat is nieuw?

Passé is het ook voor de functies kassa en filmoperator. Tachtig procent van de tickets wordt tegenwoordig online geboekt en wie dat niet doet, kan een kaartje aan de bar kopen. En wat de films betreft: daar komt geen operator meer aan te pas. De digitale aansturing is volledig geautomatiseerd. Vanwege de toegenomen capaciteit beginnen de voorstellingen tussen 19.45 en 20.15 uur en niet meer verspreid over de avond zoals gangbaar was op het oude adres aan het Verdronkenoord. Al naar gelang de grootte van de zaal zit het publiek op paarse, blauwe of groene fauteuils met chic veel beenruimte. De zalen hebben respectievelijk een capaciteit van 100, 64 en 52 stoelen. Nieuw is ook dat de bar in de nieuwe situatie wordt gerund door drie professionele krachten. In het geval van grote drukte springen de vrijwilligers, die meer een rol als gastheer of vrouw krijgen, bij. Wat blijft is het gratis drankje vooraf en na de film (zonder pauze) waarvan de ticketprijs wel iets stijgt: van tien naar twaalf euro.

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: