Drie Klaassen

De invulling van ‘het gat van Oudejans’ oriënteert zich op de geschiedenis van de oude stad. Het probeert het oude met het nieuwe te verenigen, waarbij aansluiting wordt gezocht met de architectuur en de schaal van de omliggende bebouwing.

Als inspiratiebron en historische referentie voor de architectonische invulling van de drie woonhuizen, elk met twee appartementen, zijn ‘de Drie Hendricken’ (een zeldzame trapgevel-drieling uit 1642) aan de Bloemgracht te Amsterdam gebruikt. Drie identieke gevels met veel strak vormgegeven historische verwijzingen naar deze bijzondere voorbeelden van sobere Amsterdamse Renaissance. Ook de plattegronden sluiten aan bij de historische referenties. Per ‘huis’ is ruimte gemaakt voor twee wooneenheden. Een benedenwoning met een voorhuis van 4,5m hoog en een achterhuis in twee lagen. De bovenwoning bestaat uit twee lagen, waarbij de bovenste woonlaag zich onder de kap bevindt. Dit zorgt voor ruimtelijkheid en mooi uitzicht op de oude stad.

De Drie Hendricken

De straatgevel is een abstractie van de historische trapgevels van ‘de Drie Hendricken’. De onderpui wordt gevuld door grote raampartijen met daarboven een stalen puibalk, vergelijkbaar met de houten puibalk van vroeger. De detaillering is strak en eigentijds, zodat er geen twijfel kan bestaan uit welke periode dit blok komt. Het glas van de raampartijen is direct en vlak in het metselwerk geplaatst en zorgt voor voldoende licht. Door de spiegeling ervan geeft het glas ook voldoende privacy. De voor- en achterkant zijn verschillend uitgevoerd. De straat- en tevens noordzijde is stenig en hard en bestaat uit rood gevoegde baksteen. De achterkant, de zonkant, heeft een zachte uitstraling en is in hout uitgevoerd.


 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: