Appartementen Westfriese Poort

Als afronding van een grote stedelijke vernieuwing in Alkmaar worden ongeveer 30 appartementen net buiten het oude stadscentrum gebouwd. Aan de buitenkant van de stadsingel, langs het Oudorperdijkje, is de nieuwbouw gepland.

Het achterliggende wijkje bestaat uit voornamelijk lage woningbouw en is aan het begin van de vorige eeuw, tijdens de crisistijd gebouwd. De nieuwe architectuur is een hedendaagse referentie naar de oude stadspakhuizen die zich aan de overzijde van het kanaal bevinden. De strakke vormgeving is zeer terughoudend en sober gedetailleerd. De balkons spelen een eigenspel, ze stellen de dynamiek van de omgeving voor door ze onregelmatig over de gevel te strooien. De baksteen sluit aan bij de woning­bouw elders in de wijk. De nieuwbouw is in tegenstelling tot de kleinschalige woonwijk omvangrijk en hoog. Op de hoek van de Eilandwal en het Oudorperdijkje verrijst dit complex ‘woonpakhuizen’ met minstens vijf verdiepingen en het gebouw zal de entree en afsluiting vormen van de in de nabije toekomst grootschalige ontwikkelingen op het Schermereiland en langs de oever van het Noord Hollands kanaal. In het ‘woonpakhuizen’-complex zullen onder meer verschillende woningtypen ondergebracht zijn. Staand op het balkon aan de voorgevel, met een vrij uitzicht over het kanaal, zullen de toekomstige bewoners zich koning te rijk voelen in hun woning

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: