Volgers

Op de locatie van “de Nissan garage”, hoek Oude Hoeverweg/Pieter Breughelstraat te Alkmaar is een ontwerp gemaakt voor 76 appartementen (in verschillende segmenten), ca. 1000m2 kantoor en bijbehorende parkeervoorzieningen. Het ontwerp sluit aan bij de gemeentelijke visie voor de wijk waar de locatie onderdeel van uitmaakt. Volgens deze visie dient de garage verplaatst te worden en de woonfunctie versterkt.

De locatie “de Nissan garage” ligt in de wijk Hoefplan en is gelegen aan de westkant van Alkmaar. Hij is ingeklemd tus­sen de ringweg van Alkmaar (Martin Luther Kingweg) en een wijkontsluitingsweg (de Oude Hoeverweg). Naast deze twee hoofdontsluitingen zijn er op de locatie verschillende voet- en fietspaden. Het ontwerp vormt op grote schaal, langs de Martin Luther Kingweg, onderdeel van een bestaande reeks grote volumes en herkenbare gebouwen (kantoor Ahrend, de Meent, de nabij gelegen kerk, het kantoor van een ontwikkelaar en de gebouwen van “ In-Holland” die tot zes lagen hoog zijn). Op kleine schaal sluit het ontwerp aan de noord- en oostzijde aan op de aanwezige kleinschalige woningbouw.

Het ontwerp

Het ontwerp bestaat uit een gesloten bouwblok dat varieert in hoogte. Het bouwblok is gebouwd op een parkeergarage die volledig ondergronds is. De hoogste zijde van het bouwblok met daarin sociale huurwoningen is gesitueerd aan de ringweg. Het vormt een geluidswal voor de lage zijde en het binnengebied van het blok. De hoogte van het bouwblok is lager ter plaatse van de aansluiting op de kleinschalige woningbouw. Het bouwblok heeft twee grote perforaties. De eerste vormt de entree van het openbare binnengebied. De tweede perforatie is ontworpen ten behoeve van toetreding van licht en lucht. Het binnengebied, dat is ingericht met zit- en speelmogelijkheden, wordt hierdoor aangenaam om te verblijven. De gevelopeningen van de appartementen zijn voor het oog willekeurig op de gevel gesitueerd. Door het ontbreken van het ritme in deze openingen blijft het bouwvolume een geheel.

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: