Stadsvernieuwing Centrum Alkmaar

De voormalige papierfabriek aan de Kanaalkade te Alkmaar was onderdeel van een belangrijk renovatie- en stadsvernieuwingsproject. Het gebouw moest opgeknapt worden en kreeg een andere bestemming. De ingreep en verandering moesten zodanig zijn dat de oude glorie van het pand wel bewaard zou blijven. Het gebouw heeft de status van een monument en de bijzondere kenmerken als de gevel en het lange, houten dak mochten niet verdwijnen. Het gebouw is ruim van opzet zodat de renovatie en herindeling van de ruimten niet echt ingrijpend zijn.

Met name de zolderverdieping onderging een meer ingrijpende aanpassing. Om de donkere zolderverdieping als kantoorfunctie te kunnen gebruiken moest er meer daglichttoetreding komen. De originele houten kap is daarom voor een deel letterlijk opgetild. De dakranden zijn omhoog getild en op een glasstrook geplaatst. De glasstrook bestaat uit een minimale houten lat-constructie waar het glas tegen aangeplakt en vast geschroefd is. Deze hele ingreep en constructie is zodanig uitgevoerd dat alles in haar originele staat terug gedraaid kan worden. Met deze ingetogen en reconstrueerbare operatie kon de monumentenzorg volledig mee instemmen. Het interieur is met sobere ingrepen en materialen passend voor kantoor gemaakt. Geen ingewikkelde constructies maar simpele, heldere materialen die passen bij de sfeer van het oude pand.

 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: