De Vogelhorst

Basisschool De Vogelhorst biedt speciaal onderwijs aan circa 200 leerlingen. De leerlingen zijn onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen die ieder hun eigen plek hebben in het gebouw. Er is met de gebruikers intensief overleg geweest over het programma, de sfeer, het kleurgebruik en de atmosfeer.

De school is gelegen tussen twee grote nieuwe kerken en markeert de entree van een nieuw te bouwen woonwijk. Deze stedenbouwkundige setting was aanleiding om de school een stevige uitstraling te geven. Naast de groene kleur is ook de detaillering en vormgeving sterk en robuust uitgevoerd. De school en de gymnastiekzaal vormen samen één vloeiend volume. Doordat de school zich op het landschap richt én is gelegen langs een belangrijke ontsluitingsweg van de nieuwbouwwijk is naar een dynamische, bijna bewegelijke uitstraling van het gebouw gezocht. Deze beweging is gelijk een metafoor voor het leven in de school.

Het project is in samenwerking met BRT Architecten uitgevoerd.

Kleurstelling

Met de kleurstelling is aansluiting gezocht bij het omliggende landschap. De geheel groene buitenkant refereert aan de kleuren van de bladeren van maïskolven. In het interieur van de school is gekozen voor veel geel, ook weer een verwijzing naar het maïs. In de kern van de school bevindt zich een enorm glazen dak waardoor het daglicht tot diep in de school infiltreert


  • Aanvang: 2008
  • Oplevering: 2010
  • Omvang: 2600 m2
 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: