Breed Breder Breedst

Een prijsvraag voor een brede school en een multifunctionele accommodatie (MFA) in Rotterdam-Zuid. Met deze prijsvraag wordt onderzocht wat een goed ontworpen MFA kan bijdragen aan de totstandkoming en het functioneren van een brede school. Thema’s die hierin aan de orde komen zijn het meervoudige ruimtegebruik, het collectieve gebruik van het schoolplein en de uitstraling naar de buurt. locatie in Feijenoord: Kindercampus Bloemhof. Twee naastgelegen scholen in bestaande accommodaties maken deel uit van de Kindercampus en zullen een functionele en ruimtelijke relatie aangaan met de nieuw te bouwen MFA.

De school is gelegen tussen twee grote nieuwe kerken en markeert de entree van een nieuw te bouwen woonwijk. Deze stedenbouwkundige setting was aanleiding om de school een stevige uitstraling te geven. Naast de groene kleur is ook de detaillering en vormgeving sterk en robuust uitgevoerd. De school en de gymnastiekzaal vormen samen één vloeiend volume. Doordat de school zich op het landschap richt én is gelegen langs een belangrijke ontsluitingsweg van de nieuwbouwwijk is naar een dynamische, bijna bewegelijke uitstraling van het gebouw gezocht. Deze beweging is gelijk een metafoor voor het leven in de school.

Het ontwerp

Het ontwerp bestaat uit een stedenbouwkundig volume van gestapelde betonnen stroken. Het volume herdefinieert de schegvormige stedenbouwkundige ruimte en geeft structuur aan het gebied. In de plint zijn de meest publieke functies zoals de bibliotheek, het sportcafe annex kantine en de (halfverdiepte) sporthal te vinden. De stroken zijn in de vorm van U-vormige etalages op de plint gestapeld. In plaats van een opbouw uit verschillende vloeren staan gekleurde folly’s gestapeld in de etalages. Deze folly’s huisvesten het programma van de kindercampus. Op strategische plekken steken de gekleurde folly’s door de betonstructuur heen. Dit voorkomt dat er dode hoeken ontstaan. Geen lange gangen met klaslokalen maar (tussen)ruimtes die gezamenlijk gebruikt kunnen worden.
De openbare ruimte is ingericht met verschil- lende speelvelden, speeltoestellen en andere gebruiksobjecten. Lange banken die door de ruimte kronkelen en een draagstructuur van uitkragende gebouwdelen gemaakt van omgekeerde bomen. Het ontwerp is een vertaling van het idee dat kinderen niet moeten leren in een gesloten omgeving maar in een open campus voor alle wijkbewoners.


 

Over DVUA

De Vries Urban Architecture (DVUA) is gevestigd in Alkmaar. Rob de Vries (Anna Paulowna, 1963) werkte van 1993 tot 1999 als projectleider bij 'De Architectengroep' in Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum-laude af aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. In 1999 startte hij als zelfstandig architect zijn eigen bureau.

Bezoek de kunstwebsite van Rob de Vries

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen? Stel ze via onderstaand formulier: